wilde kanarie


wilde kanarie 1.0

kleine, in Zuid-Europa en Midden-Europa in het wild levende, vinkachtige zangvogel die van nature een groengrauw of ook geel, donkergestreept verenkleed heeft, en naar kleur en vorm wordt gekweekt in verschillende variëteiten, zoals de vaak als kooivogel gehouden gele kanarie

Semagram (extra betekenisinformatie)


Een kanarie…

is een vogel; is een dier

      Hoofdsemagram: kanarie


      Wetenschappelijke naam: Serinus canarius

      Rijk Animalia; Dieren
      Stam Chordata; Chordadieren
      Klasse Aves; Vogels
      Orde Passeriformes; Zangvogels
      Familie Fringillidae; Vinkachtigen
      Geslacht Serinus
      Soort Serinus canarius

      Algemene voorbeelden


      De wilde kanarie (serinus canaria) is een grauwgroene vogel. Deze kleur is het netto effect van een aantal kleurstoffen die in het verenkleed van de kanarie voorkomen. Doordat in de loop der tijd een aantal erfelijke afwijkingen (mutaties) is opgetreden die elk de vorming van een specifieke kleurstof tegengaan, zijn de verschillende kleurslagen van de kanaries die we nu kennen ontstaan. Dat we nu zoveel verschillende kleurslagen kennen is te danken aan kwekers die nieuwe mutaties hebben herkend en deze door zorgvuldige kweekprogramma's hebben "vervolmaakt" en verspreid.

      http://home.planet.nl/~mayer021/verdeling.html

      De kleur van wilde kanaries bestaat hoofdzakelijk uit grijsgroen, dat veroorzaakt wordt door de pigmenten zwart en bruin en een gele vetkleurstof. De groene kleur is een interferentiekleur, en wordt tevoorschijn geroepen door het daglicht, dat de kleuren zwart, bruin en geel als groen aan onze ogen terugkaatst.

      http://www.dierenplanet.nl/vogels/kooienvolierevogels/vinken/kanaries.php

      Wilde kanarie. Deze overbekende zangvogel stamt af van de Canarische Eilanden en is ook naar de eilanden vernoemd. Hij is ook op de Azoren en Madeira te zien. De wilde kanarie is groengeel van kleur met bruine strepen op de rug. De wilde kanaries eten voornamelijk kleine zaden, maar ook bladknoppen.

      http://www.droomplekken.nl/spanje/tenerife/publiekstrekkers/wilde_kanarie.html